Trafiğinizi Artıracak az bilinen 9 SEO Tekniği Arama motorunda gözüken sıralamanız işinize katkı sağlayabileceği gibi zarar görmesine de neden olabilir. 2017 senesinde küresel nüfusun %46.8’i internete erişim sağlayabiliyorken bu oranın 2021 yılına kadar %53.7’ye ulaşması planlanıyor. Google arama motorunda günde 4 milyarın üzerinde arama yapılıyor ve bu aramalarda görünen ilk 5 sonuç tıklamaların %65’ini alıyor. Aslına bakarsak internet kullanıcılarının %75’i arama yapmak için birinci sayfadan ötesine geçmiyor. Ayrıca arama motoru kullananlarının %80’i siteyi öne çıkarmak adına meydana getirilen ücretli reklamlardan özellikle kaçınıyor. Aramada ilk sıralarda çıkmanın şirketler için hayli kazançlı olması rekabeti şiddetli hale getiriyor. 2019 yılına kadar içerik pazarlaması endüstrisinin 300 milyar dolarlık bir sanayi haline gelmesi umut ediliyor. Her gün birçok işletme içerik pazarlamasının öneminin farkına varıyor ve blog yazılarına örutubet veriyor. Günümüzde SERP olarak adlandırılan arama motoru sonuç sayfasında yer almak sıkıntılı bir savaş halini almış durumda. Bu nedenle biroldukça şirket SEO’ya odaklanıyor ve geliştirmeye çalışıyor. Yitirdiğiniz her saniye rakiplerinizin sıralamada üst kısımlara geçmesine ve paranızın boşa harcanmasına sebebiyet veriyor. SEO dünyasından habersiz kişiler için SERPS (Arama Motoru Sonuç Sayfası)’nda yer almak için yapılması gerenler fazlalık olarak görülüyor. Hazırladığımız bu yazıda sizlere kısa sürede sayfanızı en üst sıralara çıkarabileceğiniz gözden kaçmış SEO ipuçlarını göstereceğiz.
1. Rich Card’lar Oluşturun
Rich Card’lar; kullanıcının bilgiyi görsel bir biçimde kolayca anlayabilmesini sağlar. Bu sayede mobil arama deneyimini kusursuzlaştırır. Rich Card’lar, Google’ın yalnız masaüstünde yapılan aramalarda değil mobil kullanımdaki aramada yapılan artıştan da faydalanmasını sağladılar. Ayrıca bu Rich Card’lar bir tek kullanıcının kolay arama yapmasını ve bilgiye erişmesinı sağlamıyor. Google’daki analistler Schema işaretlemelerinin arama sıralarında çok daha önemli rol oynayacağının altını çiziyor. Sadece Google her ne kadar planlanmış dataların öneminden bahsetse bile pazarlamacıların yalnızca %20’si bu dataları kullanıyor. Rich Card’dan gelen neticelar; mütevazi bir şekilde hazırlanmış eski metin sonuçlarından, Snippet ve Rich Snippet’lardan farklı olarak kayda değer biçimde öne çıkıyorlar.
Kullanıcının gaslıne çarpacak şekilde hazırlanmış olan bu kartlar Tıklama Oranı (CTR)’nızı en hızlı şekilde arttırabilir. Bunun için kullananlarınızın ya da alıcılarınızın Rich Card kısımlarında tertipli olarak görüntüledikleri içerikleri öğrenmeniz gerekiyor. Daha ondan sonra maksimum ilgi çeken mevzuda içerikler oluşturabilir ve Rich Card olarak optimize edebilirsiniz.
2. Negatif Backlinkleri Onaylamayın
daha çok backlink her süre daha yüksek sıralama demek değildir. Bu yüzden belirli türlerdeki backlinkleri reddetmeniz gerekiyor.
Bildiğiniz üzere Google alan adınıza bağlanmış olan web sitesinin otoritesine odaklanır. Muhtemelen bilmiyor olduğunuz bir konum ise her ne kadar bu linklerle bir ilginiz olmasa bile spam linkleme yapmanın sıralama durumuz üzerinde negatif etkisi olabileceği.
Biliyoruz ki bu durum kulağa adil gelmiyor. Sadece Google backlinklerinizin nereden geldiğini izler. Kötü ve spam olan websitelerinin linklerini kırmızı bayraklar işaretleyerek belirtir.
Negatif Backlink’e niçin olacak 3 yol var:
Organik olarak: Web sitenizin otoritesi arttıkça güvenilmeyen web sitelerinin sizi linklemesi de kaçınılmaz olacaktır.
Blackhat SEO: Google’ın algoritmalarını manipüle eden ve link alma gibi etik olmayan şekilleri uygulayarak sıralamaya tesir etmek.
Sabotaj: Maalesef bazı kişiler “Sıralama düşüşü” kampanyalarını uygulayarak rakiplerinin site sıralamasını kaybetmeleri için çalışıyor. Çok sayıda spam sitelerinden size geri bağlantı kurup backlink aldınız ya da spam ile karşılaştınız şeklinde gösteriyorlar. Hatta sizin hazırladığınız özgün bir içeriği birçok internet sayfasına yayabiliyorlar.
Sabotaj yönteminin çok yaygın olması “Negatif SEO” adını almasına niçin oldu.
Eğer Blackhat SEO ile ilgileniyorsanız durmanız gerekiyor. Aksi taktirde sitenizin Google tarafından yasaklanması kaçınılmaz. Öte yandan sitenizi organik veya planlanmış bir şekilde negatif backlink’lere karşı korumak nispeten daha rahat.
Hangi sitelerin sizlere bağlantı verdiğini görmek için Google Search Console panelinize gidin:
Search Console panelinizin ana sayfasında sitenizi tıklayın.
Dashbord (Gösterge Paneli)’ne girin ve Search Traffic (Arama Trafiği) butonuna ardından da Links to Your Site (Sitenize Bağlantılar) kısmına tıklayın.
Açılacak olan bölümde size geri bağlantı vermiş sitelerin tüm bunlarnı görebilirsiniz. Eğer bu siteler azca nitelikli sitelerse, bayağıçe linklemeyi kaldırabilirsiniz.
Sonuç olarak backlink’lerinizi incelemek için belirli bir süre dilimi planlamak isteyeceksiniz. Bu sayede size link vermiş olan web sitelerinin sıralamanıza zarar verip vermeyeceğini görebilir ve oluşabilecek herhangi bir negatif duruma karşı önlem alabilirsiniz.
3. Etkileyici İçerikler Hazırlayın
Yüksek performans gösteren içerikleri bulup geliştirin ve kendi içeriğinizdeki uygun alanlara yerleştirin. Daha ondan sonra bu içinde ne olduğu öne çıkarın ve yükselmesini sağlayın.
Bu içerikleri hazırlaması uzun süre alacağı ve sıkı çalışma gerektireceğinden kahvenizi içmeden bilgisayar başına geçmemenizi tavsiye ediyoruz.
Gökdelen İçerik Hazırlama Rehberi
Google’da Rakip Firmaları Bulun
Ürününüze ve ihtiyacınız olan içeriğe nazaran Google’da araştırma yapın. Arama motorunda çıkan ilk dört sonucu inceleyin. Rakiplerinizin kim olduğu hakkında fikir edindikten sonrasında onlar tarafından hazırlanmış etkili içerikler bulmalısınız. Rakiplerinizin en popüler içeriklerine yetişebilmek için çeşitli enstrumanlar kullanabilirsiniz.
Daha iyi içerik iyi mi oluşturulur?
Detaylara örutubet verin: Eğer karmaşa olması gereksinim duyulan içeriğinizin mevzusu yetersizse olabildiğince fazla ayrıntılar ilave ederek geliştirmeye çalışın.
Influencer’lardan data alın: İçeriğinize katkıda bulunması adına bu mevzuda uzmanlaşmış kişileri çağırmak kelimelerin sayısının değil de anlamının artmasını elde edecektir.
Deneyim etme yapın: Uygun referanslarda bulduğunuz en popüler içerik destekleyici fikirler ve somut veriler yer alıyor mu? İçeriğinizi çok daha güvenli bir hale getirmek istiyorsanız denemeler yapın yahut tanınmış ve geçerliliği olan kaynaklara bağlantı verin.
Kolayca anlaşılabilir olsun: Video içerikler ve infografikler hazırlayarak kapsamlı bir mevzuyu anlaşılması bayağı hale getirebilirsiniz.
Hazırladığınız içeriğin öteki tüm içeriklerden çok daha iyi olması gerekiyor. Yaratıcı olmalı ve kendi özgün fikirleriniz ile içeriğinizi hazırlamalısınız. Sadece bu sayede 1. Sırada olabilirsiniz.
Sadece bir tek kaliteli ve özgün bir içerik hazırlamak ilk sıralara yerleşmek için kafi olmayacaktır. Muhteşem içeriğe ulaştıktan sonrasında destekleyici güncellemeler yapmalı ve bu mevzularda bağlantı alan ve paylaşan kişileri bulmalısınız. Daha sonrasında bu kişilere kısa bir mail göndererek iletişime geçin.
4. Landing Page’leri Optimize Edin
Google’ın bir gönderinin standardını ölçümlemek için kullandığı en önemli faktör derhal çıkma oranıdır. Derhal çıkma oranı kullananların arama sonucuna tıkladıktan hemen sonra web sitenizde ne kadar süre geçirdiğini hesaplar.
Kullanıcılar Google’da arama yapmış olup sizin sayfanıza tıklayabilir ve mevzu ile alakalı bir siteyle karşılaşmadığı için derhal çıkış yapabilir. Google bunu farklıdır. Bu durumun çok sık gerçekleşmesi halinde bu arama terimindeki sıranızı düşürür. Derhal çıkmanın sebebi kimi zaman de içeriğin zayıf olmasından değil kullanıcıya hitap etmediğindendir.
Web sitenizdeki her sayfa kullanıcının beklentisine uyumlu olacak şekilde hedef odaklı olarak hazırlanmalıdır. Bu sayede hedef kitlenizi doğru belirleyip öğretme, dönüştürme, satma ve memnun etme şekillerinden birini uygulayabilirsiniz.
Yalnız data arayan kişilere ürün satmaya çalışmak kullanıcıyı rahatsız edecektir. Bundan dolayı kullanıcılarınızın gereksinimlarını doğru anlamalı ve bu doğrultuda ilerlemelisiniz.
Bir sayfa yada içerik hazırlamayı düşünüyorsanız önce bu sorulara yanıt verin;
Kimin için?
Nereden geliyorlar?
Sitemde neye ihtiyaçları var?
Hedefim ne?
Konumla ilgili en etkili içerikleri iyi mi hazırlayabilirim?
5. İnfografikler Kullanın
Kullanıcılar infografik sevmesine karşın birçok pazarlamacı kullanmaktan çekiniyor.
İnsanların %65’i görsel öğrenici ve görseller ile çok daha hızlı öğreniyorlar. Bu da resimlerin hatırlanmasını kolaylaştırıyor.
Social Media Examiner’in hazırladığı 2018 toplumsal medya pazarlama raporunda; pazarlamacıların %32’si görsel pazarlamanın, %27’si blog yazılarının, %24’ü ise videoların en önemli içerik türü olduğunu söylemişler.
Muhteşem bir infografik görselinin hazırlanmasının ilk kaideı hazırlayacağınız içeriğin bilgilerinı belirlemek. Kullananlarınız ne bilmek istiyor ve nelerle ilgileniyor. Bu fikirleri kullanıp beyin fırtınası yaparak içeriğinizi belirleyebilirsiniz.
Düşünce için benzer detayları bulmanın bazı yolları:
Sisteminizdeki eski fakat popüler infografikleri bulun. Güncelledikten daha sonra benzer mevzuda yeni hazırladığınız sadece çok daha detaylı olan yazınıza ekleyebilirsiniz.
Karmaşa mevzuları sıradan infografikler ile anlatın.
Web sitenizde popüler olmuş olan bir içinde ne olduğu tekrardan kullanın.
Yukarıda belirttiğimiz yollar yardımıyla fikir bulduktan hemen sonra içeriğinizi rahatça oluşturabilirsiniz. Hazırladığınız içeriği öteki infografikerler ve influencerlar ile paylaşarak sizi fark etmelerini sağlayabilirsiniz.
6. Daha çok Video Oluşturun
Omnicore’un yaptığı araştırmalara göre Youtube’un aylık etkili kullanıcı sayısı 2018 yılından itibaren 1.5 milyarı aşmış durumda.
Cisco’nun tahminleri 2021 yılına kadar videoların, online trafiğin %80’ini oluşturacağı yönünde. Hiç olmayan kadar online video olmasına rağmen kullanıcıların %85’i 2018 senesinde markalardan çok daha fazla video görmek istediklerini söylüyorlar.
Google, Youtube’a haiz olduğundan beri videoları arama neticeları sayfasına ekliyor. Bu nedenle video neticeların artmasını beklemek yanlış olmaz. Videoların her zamanki öneminin yanında kullanılması zaruri bir hal almıştır.
Videolar arama sonuçları sayfasının en üst kısmında açılırlar;
İçerik pazarlaması stratejinizde video kullanmıyorsanız çoğunluğa katılmanın süreı gelmiş anlamına gelir.
Video Çekmeye iyi mi Başlarsınız?
Videoya dönüştürmek için web sitenizde popüler olmuş olan içeriklerinizi bulun.
Alanınızla ilgili trend olmuş olan videoları bulun ve konular hakkında videolar çekin.
Başlangıçta herhangi bir kamera, güzel bir ışıklandırma ve video düzenleme programı işinize yarayacaktır.
Uzman Görüşü:
Videolarınızın altına her süre açıklamalar kısmı ilave edin ve bu kısmın en az 200 kelimelik olmasına dikkat edin. Çoğu fert ya izahat yazmaktan kaçınıyor veya farklı biroldukça anahtar kelimeyi bir arada kullanıyor. Dikkatsizlik etmeyin ki Google videonuzun ne hakkında olduğunu bilmiyor. Videonun kullanıcı için uygun olup olmaması meydana getirdiğinız metin tabanlı açıklamaya dayanıyor.
7. Yüksek Performans Gösteren Paylaşımlardan Yararlanın
Bildiğiniz üzere iç linkleme SEO alanında önemli bir yöntem. Yalnız iç linklemelerinizi doğru optimize ederek maksimum etkinin alınmasını sağlıyor musunuz? İçeriğimizin başında kullananların %73’ünün 1. Sayfadan ileriye gitmediğinden bahsetmiştik. Bu daha azca yetkili sayfalarınızın geride kalacağı ve rastgele tıklama alacağı anlamına geliyor.
Bu konum kolayca çözülebilir. Eğer arama neticelarının ilk sayfasında yüksek otorite almış sayfalarınız var ise bunu avantaj olarak alın. Düşük sıradaki içeriklerinize yüksek otoriteli olanlardan bağlantı verin. Bu sayede daha çok tıklama alabilir ve sıralamanızı yükseltebilirsiniz.
8. Varlığınızı Ortaya Çıkarın
Bu uygulama gelişmiş bir SEO tekniğidir. Varlık özelliği, diğer biroldukça tekniğe nazaran çok daha yeni. Varlıklar arasındaki ilişkiden yararlanılarak arama neticelarının doğruluğu arttırılır.
Varlık özelliğinde anahtar kelimeler sınırlarının dışına çıkarlar. Kelimeleri devamlı olarak yine etmek yerine bu anahtar kelime için çeşitli varyasyonlar üretilir. Bu teknik yardımıyla yine eden mevzularda geçen anahtar kelimelerden yararlanabilirsiniz. Kısaca varlık özelliği sayfada bulunan anahtar kelimelerin yanı sıra nesneler ve kişiler arasındaki ilişkiye odaklanır.
Diyelim ki bir sayfanın referansları Iron Man, Tony Stark, Pepper Potts, bilim kurgu ve Marvel Comics temaları ve bu terimlerden bir tek birer defa bahsediliyor.
Bu sayfa Marvel Comics kelimesini bir tek bir kere kullanımına karşın bu içerik hakkında biroldukça diğer kelime bulundurduğu için güçlü bir otoriteye sahiptir.
Bu tekniği SEO’da nasıl kullanabilirsiniz?
Diyelim ki siz bir spor bloggerısınız ve koşu hakkında içerikler hazırlıyorsunuz. Sayfanızın her köşesini koşu kelimesi ile doldurmaktansa bu içerik ile bağlantılı mevzular hazırlayarak koşu kelimesini güçlendirebilirsiniz.
Koşu türleri hakkında yazılar yazabilir, rejim ve hazırlık programları hakkında bilgilendirmeler yapabilirsiniz. Bu teknik yardımıyla siteniz koşu teması ile bağlantılı olarak gaslıkecek. Bu sayede de arama neticelarında üst sıralara yerleşebileceksiniz.
9. Sesli Arama için Optimizasyon Yapın
son olarak ne vakit sesli arama için lüzumlu optimizasyonları yaptınız? Araştırmalara göre her yıl 1 milyarın üzerinde sesli arama yapılıyor. Emarketer’a göre 2017’de gençlerin %35.8’i ayda minimum bir kere sesli dijital asistan kullanıyor.
Ses özelliğini niçin arama için optimize etmelisiniz?
Arama özelliğinin data almak için kullanılan ve gittikçe büyüyen bir araç olduğu ve 2018 yılında e-ticaret satışlarının 2 milyar dolara yetişmesinın yanı sıra optimizasyon yapmanız için gereken diğer sebepler aşağıda.
Arama yapmak için uzun arama kelimeleri kullanılıyor
Sesli arama özelliği kullananlar ne istedikleri hakkında çok daha spesifik olabiliyor. Seslendirme uzun anahtar kelimeleri çok daha kıymetli hale getirip genç sitelere yükselme fırsatı tanıyor.
Aranılan içerik direkt gösteriliyor
Sesli arama özelliği kullanıldığında çok daha spesifik ve hedef odaklı aramalar yapılabiliyor.
Yazılı arama terimi olan “Buzdolabı” ile sesli arama terimi olan “Bir buzdolabının fiyatı ne kadardır?” sorularını karşılaştırın. Metin arama sorguları belirsizdir. Buzdolabının fiyatını öğrenmek, markaları karşılaştırmak, informasyon edinmek şeklinde birden fazla anlam ifade edebilir. Sesli arama sorgusunda ise birey direkt buzdolabı almak istediğini belirtir.
Aramalar bölgesel olarak yapılır
Google aramaların birçoğunu yerelleştirmeye başladı. Sesli aramada ise yazılı aramanın 3 katı oranında bölgesel sonuç gözüküyor. Eğer yöresel bir işletmeye sahipseniz sesli arama sizin için son aşfakat önemli. Bu sayede arama neticelarınca daha önce hiç bulunmadığınız kadar üst sıralara yükselebilirsiniz.
Arama için nasıl optimizasyon yapılmalıdır?
- Başlık, alt başlık ve madde işaretleri kullanarak içeriğinizin okunabilirliğini kolaylaştırın.
- Google’a görsellerinizin ne ile ilgili olduğunu söylemek için açıklamalar kullanın.
- Yerleşmiş olan detayları kullanarak içeriğinizin konusunu netleştirin.
- Uzun anahtar kelimelerinizi hitap tonunda kullanın. Metin arama sorgusu “Hawaii seyahat bedeli” ve sesli arama “Hawaii’ye gitmenin maliyeti ne kadardır?” sorularını kıyaslayın. Hitap biçimini kullanarak aramalarda öne çıkma şansınızı arttırabilirsiniz.
Sesli arama süre ilerledikçe çok daha önemli bir hal alıyor. Bu nedenle optimizasyon yapmaya ne kadar erken başlarsanız sizin için o denli iyi olacaktır.
Sonuç
SEO dünyasında çok azca kazanan ve biroldukça kaybeden var. Biroldukça insan SEO’yu son aşfakat teknik, sıkıcı ve maliyetli buluyor ve uygulamaktan kaçınıyor. SEO’yu öncelik haline getirmeli ve lüzumlu optimizasyonları yaparak avantajlarından yararlanmalısınız. Güçlü bir SEO alt yapısı oluşturduktan ondan sonra içeriklerinizi biroldukça kişiye ulaştırabilir ve çeşitli uygulamalar vesilesiyle daha da geliştirebilirsiniz.
Gözden kaçan bu 9 teknik işletmenizin kısa sürede yükselmesine katkıda bulunacaktır.
Yapmanız gerekenleri şu demek oluyor ki tekrar edersek;
- Hızlı mobil arama özelliği için optimizasyon yapın.
- Hücumları izleyin.
- Mevzu ile ilgili olun.
- Etkisinde bırakan bir içerik oluşturun.
- Video içerikler oluşturmaya başlayın.
- Infografikler hazırlayın ve tanıtımını yapın.
- Sesli arama özelliği için optimizasyon yapın.