Alan Adı Otoritesi (DA) Nasıl Artırılır?

/ / Blog, internet site yapımı, Seo, Web Tasarımı

Alan adı otoritenizi (Domain Otoritesi DA) bilmek, pazarlama planınızı oluşturmanıza veya geliştirmenize yardımcı olmak için çok önemlidir. Peki alan adı otoritenizin ne olduğunu nasıl bilebilirsiniz?

Bu metriğin ne olduğunu ve işletmeniz için mükemmel alan adı otoritesi denetleyicisini seçmeye yönelik bazı ipuçlarını inceleyelim.

Alan Adı Otoritesi Nedir?

Alan adı otoritesi (DA) (Domain Authority), sitenizin sahip olduğu ilgili geri bağlantıların (web sitenize diğer Kaliteli sitelerden gelen bağlantılar) sayısını ifade eder. Bu geri bağlantıların konuyla ilgisi de puanınıza katkıda bulunur.

Moz, işletmelerin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) nerede sıralanabileceklerini anlamalarına yardımcı olmak için Etki Alanı Yetkisi metriğini oluşturdu. Bir sayfanın olası sıralamasını, “bağlantı kök alan adları ve toplam bağlantı sayısı dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla tek bir DA puanı olarak tahmin ederler. Bu puan web sitelerini karşılaştırabilir veya bir web sitesinin zaman içindeki ‘sıralama gücünü’ takip edebilir.”

Bazı markalar hiç çaba göstermeden bile otoriterdir. Bunun nedeni, web sitelerinde doğal olarak var olan anahtar kelimelerin bir miktar ağırlık taşımasıdır.

Örneğin, film sitesi IMDB yüksek bir DA’ya sahiptir çünkü ilgili anahtar kelimeler doğal olarak siteye entegre edilmiştir. İkincil ilgili anahtar kelimeler de yaygındır.

Yetkili olarak kabul edildiğiniz terimler hakkında daha iyi bir fikriniz olduğunda, sitenizi daha iyi optimize edebilirsiniz.

Ancak mesele yalnızca anahtar kelimeler değildir; backlinkleriniz (geri bağlantılarınız) ne kadar iyiyse, DA’da yükselme şansınız da o kadar yüksektir.

Etki alanı otoritesi logaritmik bir ölçekte belirlenir. Bu, tek başına metriklerin puanı her zaman aynı derecede artırmayacağı veya azaltmayacağı anlamına gelir. Bir metrik ne kadar önemliyse, o kadar büyük bir etkiye sahip olması muhtemeldir.

Alan Adı Otoritesini Neden Önemsemeliyim?

Her ne kadar Google sıralamalarında alan adı otoritesini kullanmasa da, Ahrefs tarafından yapılan bir çalışmada DA ile SERP sıralaması arasında bir bağlantı bulunmuştur.

Bu çalışmanın sonuçları, DA’nın Google’dan ne kadar organik trafik alabileceğinizi ölçmek için yararlı bir metrik olabileceğini göstermektedir.

SEO sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız, alan adı otoritesi stratejinizi artırmayı düşünün. Ancak, otorite geliştirmek biraz zaman alabilir, bu nedenle sonuçları hemen göremezseniz endişelenmeyin.

İyi Bir Alan Adı Otorite Puanı Nedir?

Alan adı otorite puanları 1 ile 100 arasında değişir. Daha yüksek bir alan adı otorite puanına sahip olduğunuzda, web trafiğinde ve SERP sıralamalarında artış görmeniz daha olasıdır.

Yeni bir web sitesi açtığınızda, alan adı otoritesi birdir. Moz, çok sayıda dış bağlantıya sahip sitelerin DA açısından genellikle daha yüksek olduğunu belirtiyor, küçük işletme sitelerinin ve daha az gelen bağlantıya sahip olanların ise genellikle daha düşük DA puanına sahip olduğunu belirtiyor.

Siteniz için güçlü bir gösterge, onu diğer karşılaştırılabilir veya benzer sitelerle ölçmektir. DA değeriniz zaman içinde dalgalanabilir ve çok sayıda hareketli parça nedeniyle neden değiştiğini belirlemek zor olabilir. Ancak pes etmeyin.

Moz, puanınızı etkileyebilecek çeşitli faktörleri vurgulamaktadır.

Bunlardan biri, bağlantı profilinizdeki büyümenin henüz dizinleri tarafından görülmemiş olması olabilir.

Bir diğeri ise, daha yüksek otoriteye sahip sitelerin bağlantı sayılarında büyük bir artış yaşandığında ortaya çıkar ve bu da ölçeklendirme sürecini çarpıtabilir. Bu tür bir dalgalanma, alt uçtaki alan adı yetkililerini daha önemli ölçüde etkileyebilir.

Ayrıca, Google’deki sıralamanıza katkıda bulunmayan sitelerden de bağlantı kazanmış olabilirsiniz. Moz, sitenizi en son incelediğinden farklı miktarda bağlantı alanını tararsa sonuçlar etkilenebilir.

Alan Adı Otoritesi (DA) Nasıl Artırılır?

Alan Adı Otorite Puanınızı Nasıl Yükseltebilirsiniz?

DA’nızı yükseltmek uzun vadeli bir süreçtir, ancak bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

İlk olarak, bir bağlantı incelemesi yapın. Bu süreç, web sitenize gelen bağlantıların geçerli olduğundan ve siyah-şapka-SEO-taktikleri içermediğinden emin olmayı sağlar. Etki alanı puanınız, mevcut geri bağlantı sayınız ve yönlendiren etki alanları hakkında bilgi almak için Ubersuggest’ı deneyin.

Diğer web sitelerinden sizin web sitenize verilen bağlantılar anlamına gelen backlinkler SEO sıralamalarını etkiler, ancak backlinklerin hepsi eşit değildir.

Alan Adı Otoritenizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Piyasada birkaç bağlantı otoritesi aracı var. Hangisinin sizin için doğru olduğunu nasıl bileceksiniz?

SEO Review Tools temel bir alan adı otoritesi denetleyicisine sahiptir. Otoriteye (backlink miktarı ve kalitesine dayalı olarak) ve içeriğe bakar.

Bu araç tarafından ölçülen diğer metrikler arasında web sitesi yaşı ve sosyal medya puanı yer alır. Sosyal medya puanınız, sosyal profillerinizin ne kadar aktif olduğu ve içeriğinizin ne kadar paylaşım aldığı ile ilgilidir.

Sayfa otoritesi de ölçülür. Bu metrik DA gibidir, ancak tüm siteler yerine belirli bir sayfaya bakar. Sayfa otoritesi de bir ila 100 logaritmik ölçekte hesaplanır.

Aynı anda birden fazla siteyi kontrol etmek istiyorsanız, Linkgraph’ın Ücretsiz Toplu DA Checkeri mükemmel bir seçenek olabilir. Bu araç, bir seferde 10 URL’ye kadar DA ve spam metriklerini kontrol etmenizi sağlar.

Daha fazla alan adını kontrol etmek istiyorsanız, Rankz’ın SEO Rank Tracker‘ı aynı anda yüzlerce alanı kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca backlink denetleyicisi, backlink monitörü ve alan adı kullanılabilirlik denetleyicisi de sunuyorlar.

Moz’un kapsamlı bir ücretsiz alan SEO analiz aracı vardır. Bağlantılara göre en iyi sayfaları, keşfedilen ve kaybolan bağlantıları, en iyi bağlantı veren alan adlarını ve tahmini tıklamalara göre anahtar kelimeleri gösterir. Elbette, bu bilgilerin bazılarını Ubersuggest kullanarak da bulabilirsiniz.

Araç daha sonra sitenin en önemli alan adları ile sayfa otoritesine ve diğer en çok bağlantı verilen alan adlarına göre sayfaları ayırır. Ayrıca en üst sıradaki anahtar kelimeler, tahmini tıklamalara göre anahtar kelimeler, en çok öne çıkan snippet’ler, markalı anahtar kelimeler ve daha fazlası gibi metrikleri de bulabilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi kullanan rakiplerin bir dökümünü de görebilirsiniz. Daha sonra rakip alan adlarını alabilir ve yukarıda belirtilenler gibi bir toplu denetleyiciye ekleyebilirsiniz.

Alan Adı Otoritenizi SEO Stratejinize Nasıl Entegre Edersiniz?

Alan adı otorite ( Domain Otoritesi DA ) puanınızı ve bunu etkileyen faktörleri belirledikten sonra ne yapmalısınız?

Geri bağlantılarla başlayın. Diğer sitelere sizinkine bağlantı vermeleri için bir neden sunmalısınız.

Uzmanlaştığınız benzersiz bir alan varsa veya bir ürün ya da hizmet için yeni bir seçenek sunuyorsanız, bu harika bir başlangıç olabilir. Alanınız hakkında rakiplerinizden daha iyi bilgi sağlamak için çalışın.

Karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklar kurabileceğiniz küçük işletmelerle işbirliği yapmak da akıllıca olabilir.

Halihazırda ilişkilerinizin olduğu şirketlere de ulaşın. Birbirinizin çevrimiçi varlığını destekleyebileceğiniz yollar olup olmadığına bakın. Referansları değiş tokuş etmek, kullanabileceğiniz birçok yöntemden yalnızca biridir.

Bağlantı ekleme fırsatları için mevcut içeriğinizi de keşfetmelisiniz. Örneğin, bir kahve dükkanından bahsediyorsanız, web sitelerine bağlantı verin. Web trafiklerini izliyorlarsa, onlara bağlantı verdiğinizi görecekler ve bu iyiliğe karşılık vermeye meyilli hissedebilirler.

Elbette, aldığınız tüm geri bağlantıların yüksek kalitede olduğundan emin olmak istersiniz. Birkaç kaliteli geri bağlantıya sahip olmak, bir ton etkisiz geri bağlantıya sahip olmaktan daha iyidir.

Diğer sitelerde konuk yazarlık yapmak da adınızı ve sitenizi duyurmanıza yardımcı olabilir. Ancak, bazı siteler bunun için diğerlerinden daha uygundur.

Hangi bloglara konuk olacağınızı değerlendirirken, bağlantılarının “follow” veya “nofollow” olup olmadığını kontrol edin. Bu, bağlantının ne kadar değerli olduğunu etkileyebilir, ancak tüm bağlantılar kullanıcıların web sitenize ulaşmasına yardımcı olacaktır, bu nedenle bağlantıları aynı zamanda bir markalaşma ve yönlendirme trafiği aracı olarak da düşünün.

Ayrıca hedef sayfalar için DA ve PA değerine, gönderilerinin ne kadar uzun olduğuna ve hedef kitlelerinin kim olduğuna da bakmalısınız. Hedefleri sizinkine benzemiyorsa ziyaretçi göndermeye zaman ayırmaya değmeyebilir.

Etki alanı otoritenizi artırmanın bu yönü, içerik pazarlama stratejinizle örtüşür. Artık çoğu şirketin web sitesinde bloglar veya benzer mecralar bulunuyor; sizde de yoksa böyle bir şey başlatmayı düşünün.

Düzenli olarak ne kadar çok içerik oluşturursanız, sıralamada yer alma olasılığınız o kadar artar.

Sonuç olarak

Alan adı otoritesi ilk bakışta karmaşık görünebilir. Sıralamanıza birçok faktör katkıda bulunur ve bunların hepsini analiz etmek göz korkutucu görünebilir.

Yine de, bir kez öğrendiğinizde DA’yı izlemeye ve optimize etmeye değer.

 

  • ALAN ADı OTORITESI NEDIR?

    Alan adı otoritesi, bir alan adının ne kadar saygın ve otoriter olduğunu belirlemek için Moz tarafından oluşturulan bir metriktir. Geri bağlantılar, trafik ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok faktörü dikkate alır.

  • ALAN ADı OTORITEMI NASıL ARTıRABILIRIM?

    Daha fazla geri bağlantı ve daha iyi trafik, alan adının otoritesini artırmaya yardımcı olabilir. Önemli olan, ziyaretçiler için harika bir kaynak olmaya odaklanmaktır.

  • ALAN ADı OTORITEMI NASıL KONTROL EDEBILIRIM?

    Mevcut alan adı otorite değerlerinizi öğrenmek için Moz Alan Adı Otorite Kontrolü aracına gidin.

  • ALAN ADı OTORITEMI NE SıKLıKLA KONTROL ETMELIYIM?

    Normalde, ayda bir kez alan adı otoritenizi kontrol etmek faydalı olacaktır.